Volg me via Twitter Tweets                              Volg me via Twitter

Rubriek Wiki

Weblog

Thursday 7 January, 2010

Artikel ‘Zoeken, vinden, vastleggen’

Dit artikel is onder de titel ‘Zoeken met vaart’ verschenen in Digitale Bibliotheek, nr. 6, 2009.

Woorden als ‘verwerven, verwerken en presenteren’ zijn vaste elementen als het gaat over informatievaardigheden. Termen als ‘RSS, Firefox en Social Bookmarking’ kom je in dit verband echter nog zelden tegen. Waarom is dat eigenlijk? Je zou denken dat informatievaardigheden aanleren op zijn minst toch zou moeten samengaan met het leren gebruiken van relevante ondersteunende instrumenten.

Feit is dat velen die zich informatieprofessional noemen (bibliothecarissen, onderzoekers, archivarissen, …) wel veel theoretische kennis over information science in huis hebben, maar tegelijkertijd maar amper weet hebben van de vele mogelijkheden die hen geboden worden om hun kennis in de praktijk te brengen, laat staan op anderen over te brengen.

Bijzonder jammer, want het web geeft toegang tot vele toepassingen die het zoekproces kunnen ondersteunen- en vooral ook makkelijker kunnen maken.

Lees het volledige artikel hier.

Thursday 1 May, 2008

NuttelozeVaardigheden.nl in top 5 van Internet100

Het gaat aardig goed met m’n sidekick NuttelozeVaardigheden.nl, er staan inmiddels meer dan 140 artikelen op de wiki. Ook heel mooi, de site staat deze week op 5 in de Internet100!

Monday 7 April, 2008

Frankwatching over NuttelozeVaardigheden.nl

Hier word ik heel vrolijk van: Frankwatching heeft zojuist NuttelozeVaardigheden.nl gespot! Wel spannend ook, want de lezers van het artikel kunnen ook stemmen, wordt Nutteloze Vaardigheden TOP of FLOP?

Monday 31 March, 2008

NuttelozeVaardigheden.nl op stoom

Het gaat goed met NuttelozeVaardigheden.nl!  Afgelopen vrijdag bij de lancering stonden er pas 8 beschrijvingen in de wiki, drie dagen later zijn dat er al 44!

En sommigen zijn erg grappig, zoals postzegels likken of liften. Anderen weer heel herkenbaar, zoals de truuk met de 5.25” diskettes.

Verder lezen...

Friday 28 March, 2008

Lancering NuttelozeVaardigheden.nl

nuttelozevaardigheden.nl

Niet geheel zonder trots mag ik op deze plek de lancering aankondigen van een splinternieuwe site, NuttelozeVaardigheden.nl. Nutteloze vaardigheden, zegt u? Jazeker! Dit zijn verouderde vaardigheden die ons vroeger goed van pas kwamen, maar inmiddels geen nut meer hebben. En geloof me, zulke vaardigheden bezitten we allemaal!

Aanleiding:
In februari 2008 kwam Robert Scoble op het idee om een lijst te publiceren met obsolete skills, ofwel nutteloze vaardigheden. Hij deed dat via zijn weblog en gaf daarbij in een bijzin aan dat het wel aardig zou zijn als iemand daar een wiki voor zou inrichten. Heel snel daarna zag obsoleteskills.com het levenslicht en inmiddels zijn daar vele honderden obsolete skills te vinden.

Uitwerking:
Hierdoor geïnspireerd heb ik direct het initiatief genomen voor een Nederlandstalige versie. Ook in de vorm van een wiki, maar wel met ruimte voor multimediale content zoals afbeeldingen en YouTube video’s. Het toevoegen van een nutteloze vaardigheid aan de wiki is werkelijk heel eenvoudig (dankzij de ingenieuze ’semantic forms‘-extensie). 

Meedoen?!
Zoals gezegd, ieder van ons bezit vele nutteloze vaardigheden. Hoe langer je er over nadenkt, hoe meer je er blijkt te bezitten. Maar ga vooral even kijken op nuttelozevaardigheden.nl en lees wat anderen al hebben toegevoegd. Het zal ongetwijfeld herkenbaar zijn en misschien inspireert het wel om ook een eigen nutteloze vaardigheid te beschrijven. Dé plek om dat te doen is vanaf vandaag: NuttelozeVaardigheden.nl!

Tuesday 4 September, 2007

Tien (Media)Wiki Tips

Vandaag was ik te gast bij Proteon.nl in Delft om als ervaringsdeskundige te vertellen over de mogelijkheden van MediaWiki. De volledige presentatie staat hieronder, maar één onderdeel wil ik er graag even uitlichten.

Onderweg naar Delft heb ik aan de presentatie nog twee extra slides toegevoegd, samen goed voor tien (Media)Wiki tips. En het woord ‘media’ bewust tussen haakjes, want eigenlijk doet de naam van de wiki-applicatie er niet zo toe. Deze tien tips zijn in principe bruikbaar voor iedereen die voornemens is om een wiki te gaan inrichten. Doe er je voordeel mee.

Verder lezen...

Sunday 21 January, 2007

Workshop weblogs, wiki’s en forums

Pierre schreef er al eerder een kort stukkie over, afgelopen donderdag werden twee sessies van de workshop ‘weblogs, wiki’s en forums’ georganiseerd (voor in totaal 35 Fontys medewerkers, ondanks de storm). Het onderdeel weblogs mocht ik voor rekening nemen. Dat ging heel soepel, op een cursisten-blog bij Blogger.com had ik een opdracht klaargezet waarmee de deelnemers zelfstandig aan de slag gingen.

De opdracht was simpel; bezoek een vijftal educatieve weblogs en schrijf een stukje op de cursisten-blog over de meest aansprekende weblog en geef aan of en welke toepassingsmogelijkheden je ziet voor weblogs in het onderwijs.

Verder lezen...

Friday 24 November, 2006

Library 2.0 uit WikiPedia?

Ene Lurker (what’s in a name) heeft in een helder moment, waarschijnlijk na het nuttigen van een driedubbele espresso, bedacht dat het een goed idee zou zijn om de WikiPedia-pagina ’Library 2.0‘ voor te dragen voor verwijdering. Onzin natuurlijk, maar in deze open structuur mag iedere Wikipediast elke willekeurige pagina nomineren voor verwijdering.

Niet mee eens? Laat het dan hier weten.

(via)

Wednesday 1 November, 2006

Wikispaces geeft gratis 100.000 educatieve accounts weg

Mooie actie van Wikispaces:

We want to give away 100,000 free K-12 Plus wikis. That includes all the features and benefits that normally cost $50/year - for free. No fine print, no usage limits, no advertising, no catches.

Als ik het goed heb staat K-12 in de USA voor onderwijs van kleuterschool tot en met voortgezet onderwijs, deze gratis vlieger gaat dus niet op voor het hoger onderwijs.

Sunday 17 September, 2006

Edublogs dinner 2006

Moqub kondigt het alweer derde Edublogs-dinner aan, zoals ieder jaar nu ook weer aan de vooravond van de SURF Onderwijsdagen. Inschrijven kan via email, op zich prima, maar niet erg twee punt o.

Bovendien vind ik het ook wel interessant om vooraf te kunnen zien met wie precies ik straks aan tafel zit. Misschien wil iemand een nieuwe 2006-versie maken van deze wiki-pagina?

Pagina 1 van 4 -  1 2 3 >  Last »

Abonneren op deze weblog via RSS Add to Google Add to Netvibes

of verdwaal in het archief

Laatste reacties

Top reacties deze week


Publicaties

Meer ...

Presentaties

Get your own Widget

Uit m'n Google Reader

Best Gewaardeerd

Meer...

Meest Gelezen

  1. OWD2005, sessie 4: Over Wikipedia en WIKI’s in het Nederlandse onderwijs 1897 views
  2. Tien (Media)Wiki Tips 1792 views
  3. CWIS-NL bijeenkomst “de WWW factor: Weblogs, Webfeeds en Wiki” 1729 views
  4. Workshop weblogs, wiki’s en forums 1524 views
  5. Nieuwe aanwinsten 2.0 update 1499 views
  6. Van MS Word naar MediaWiki 1357 views
  7. MSN Encarta imiteert WikiPedia 1331 views
  8. Blogs en Wiki’s spannen samen 1260 views
  9. Weblog en Wiki gekoppeld 1208 views
  10. Wie wil Wikiwyg in MediaWiki bouwen? 1158 views

Meer...


Blog Stats

Powered by ExpressionEngine 1.6.0

Aantal postings: 908
Aantal reacties: 2110
Laatste update: 28-09-2012 21:33
Laatste reactie: 01-10-2012 17:45
Bezoekers nu: 12
Laatste bezoeker: 22-10-2014 02:29
Meeste bezoekers: 262 op 27-06-2007