Volg me via Twitter Tweets                              Volg me via Twitter

Rubriek Web 2.0

Het sociale web

Weblog

Monday 21 November, 2011

Het Nieuwe Werken, de kennis(ver)werker en social media

Hoewel ik op geen enkele manier ooit heb verkondigd bovengemiddeld verstand te hebben van Het Nieuwe Werken, stond ik afgelopen donderdag toch tijdens het NVB Congres in Ede op het podium om daarover te vertellen. Nou ja, eigenlijk ging mijn verhaal vooral over de rol van de kennis(ver)werker (ook wel bekend als de informatiespecialist) in relatie tot het Nieuwe Werken en in combinatie met de social media tools en mobiele devices die daarbij horen.

Oké, over die gecombineerde elementen kan ik wel iets zinnigs zeggen, zeker nadat ik vooraf door Moqub werd bijgeschoold op het gebied van Het Nieuwe Werken. Over het verloop van de sessie lees je ook bij Moqub, hieronder for the record nog mijn slides:

Tuesday 6 September, 2011

Social media voor kids

Hook 'em While They're Young

19.00 uur, kinderbedtijd.
Een gesprekje tussen vader en zoon over zijn nieuwe juf in groep 2:

Papa? Wist je dat de juf soms de computer niet aan kan zetten? En ze weet ook niet eens wat Twitter is.
Huh, Twitter? Wat is dat dan? Weet jij dat wel?
Jaah tuurlijk. Twitter is net als Hyves, maar dan voor grote mensen.
Aha. Enne, wat is Hyves dan precies?
Dat is om nieuwe vriendjes te zoeken, of mailtjes te sturen aan de vriendjes die je al kent.
Mailtjes? Wat zijn dat dan weer voor gekke dingen dan?
Dat zijn eigenlijk briefjes om iets te vertellen, alleen niet van papier, maar die zitten in de computer.
Zeg maarre, hoe weet jij dat allemaal?
Uhmm...gewoon, heb ik gehoord. Weltruste papa!

Wednesday 30 March, 2011

Twitter is the new library!

Je hebt onderstaand promo-felicitatie-filmpje dat recentelijk gemaakt werd ter ere van het vijfjarig bestaan van Twitter vast wel ergens langs zien komen. In een kleine drie minuten wordt je getrakteerd op een serie rake one-liners van bekende en/of belangrijke wereldburgers. Onderliggende boodschap is natuurlijk dat dat Twitter voor hen- en dus ook voor ons als minder bekende wereldburgers een uitermate belangrijk en schier onmisbaar platform is geworden.

Of dat echt zo is, dat moeten we over vijf jaar nog maar eens bekijken. Maar let eens op de titel die het filmpje heeft meegekregen: Follow Your Interests. Discover Your World. Twitter. Laten we de merknaam Twitter in die slogan nu eens vervangen door de bibliotheek: Follow Your Interests. Discover Your World. The Library.

Mooie slogan hè? Heel passend ook. Doe me een lol en kijk nu nog eens naar onderstaand filmpje en telkens wanneer iemand ‘twitter’ zegt, vervang je dat in gedachten door ‘library’. 

Het klopt helemaal. Twitter is the new library!Monday 7 March, 2011

SURF magazine column: A little less conversation, a little more Qwiki

Woensdag verschijnt ie op papier, maar voor wie daarop niet kan wachten staat het gehele maart-nummer van SURF magazine nu al in PDF-vorm online. Met daarin op de laatste pagina (op papier dus de achterkant) een column van mijn hand. Daar ben ik echt wel een beetje trots op, niet in de laatste plaats omdat ik het stokje mag overnemen van Moqub, die zelf al aangaf in goed gezelschap te verkeren.

En voor wie het zich afvraagt: jazeker, onderstaand verhaal is volledig gebaseerd op werkelijk gebeurde feiten.

column SURF magazine maart 2011 - Gerard Bierens

SURF magazine is een gratis kwartaalmagazine met nieuws en achtergrondinformatie over ICT voor het hoger onderwijs en onderzoek. Aanmelden als abonnee doe je via www.surf.nl/magazine.

Friday 26 November, 2010

De digitale bibliotheek - als het (bijna) niks mag kosten

Gisteravond mocht ik in Den Bosch voor het Zuidelijk Informatie Netwerk een presentatie verzorgen over een wel heel actueel onderwerp, namelijk het ontwikkelen van de digitale bibliotheek in tijden van financiële tegenwind. Het werd een interessante avond, met een klein maar actief betrokken publiek. Voor wie er niet bij was, gelukkig hebben we de slides nog:

Sunday 11 April, 2010

Nieuwe artikelen: ‘Zoek Wortel!’ en ‘Verleiding troef’

Voor het tweede nummer van Digitale Bibliotheek schreef ik een tweetal artikelen.  Het artikel ‘Verleiding troef’ schreef ik samen met collega Erik Oomen, hierin staat het Open Access jaar 2009 centraal. Het artikel ‘Zoek wortel’ gaat over automatische beeld- en spraakherkenning. Ik heb even nog geen tijd gehad om beide artikelen hier op m’n wiki te plaatsen, maar voor de liefhebber staan ze alvast op de HBO-Kennisbank

Thursday 7 January, 2010

Artikel ‘Zoeken, vinden, vastleggen’

Dit artikel is onder de titel ‘Zoeken met vaart’ verschenen in Digitale Bibliotheek, nr. 6, 2009.

Woorden als ‘verwerven, verwerken en presenteren’ zijn vaste elementen als het gaat over informatievaardigheden. Termen als ‘RSS, Firefox en Social Bookmarking’ kom je in dit verband echter nog zelden tegen. Waarom is dat eigenlijk? Je zou denken dat informatievaardigheden aanleren op zijn minst toch zou moeten samengaan met het leren gebruiken van relevante ondersteunende instrumenten.

Feit is dat velen die zich informatieprofessional noemen (bibliothecarissen, onderzoekers, archivarissen, …) wel veel theoretische kennis over information science in huis hebben, maar tegelijkertijd maar amper weet hebben van de vele mogelijkheden die hen geboden worden om hun kennis in de praktijk te brengen, laat staan op anderen over te brengen.

Bijzonder jammer, want het web geeft toegang tot vele toepassingen die het zoekproces kunnen ondersteunen- en vooral ook makkelijker kunnen maken.

Lees het volledige artikel hier.

Tuesday 2 June, 2009

Artikel: HBO-Kennisbank, onmisbare schakel 2.0

HBO-Kennisbank

Vorige maand verscheen het artikel ’HBO-Kennisbank, onmisbare schakel 2.0‘ van Fontys-collega Desirée van den Bergh en mijzelf in de tweede editie van Digitale Bibliotheek.

Een gesprekje tijdens het Jaarcongres HBO-Raad met Marja Verstelle (hoofdredactrice van SURFspace.nl) leverde ook interesse vanuit die hoek op voor hetzelfde artikel.

En dus staat vandaag, met permissie van DIB, het volledige artikel online bij SURFspace. In het artikel gaan we in op de meerwaarde van de HBO-Kennisbank voor bibliotheek, onderwijs en het beroepenveld. Ook wordt aandacht besteed aan de architectuur en de laatste ontwikkelingen rondom de HBO-Kennisbank.

Voor de online versie bij SURFspace klik je hier.
Geef je liever de voorkeur aan de PDF versie van DIB, dan klik je hier.

Thursday 23 April, 2009

Innovatie en inspiratie, dat is UGame - ULearn

Vandaag ben ik de hele dag in Delft bij het UGame - ULearn congres, en na het succes van de eerste editie vorig jaar ziet het programma van dit jaar er ook weer geweldig uit!

Het thema ‘Marketing, Nieuwe Media & Mediawijsheid’ is er een waar duidelijk over is nagedacht. Het zijn immers juist deze onderwerpen waar veel bibliotheken mee worstelen, waarvan we ons de terminologie nog eigen moeten maken en waarvoor kennis en expertise van experts binnen- en buiten de bibliotheeksector nodig zal zijn. UGame - ULearn geeft het woord aan een aantal van die experts uit binnen- en buitenland, van zowel binnen- als buiten de bibliotheeksector.

Samen met een heleboel twitterende, bloggende en fotograferende collega’s zal ik verslag doen, voor de thuisblijvers is UGame - ULearn te volgen via de Twitterfountain hieronder, of via de hashtag #ugul09 op Twitter-search.

Tuesday 21 April, 2009

Volg de conversatie met ConvoTrack

Al een tijdje zit ik te broeden op een manier om de ‘externe’ discussie rondom een blogposting (dus op Twitter, blogs en dergelijke) te kunnen koppelen aan het originele blog-bericht. Waar eerst nog mijn gedachten uitgingen naar iets basaals als het importeren van Technorati RSS-feeds, bleek mijn voornemen vandaag gelukkig niet nodig te zijn. Op EverythingTwitter las ik over ConvoTrack, gezien de beschrijving precies wat ik zocht:

Ever wanted to see the entire conversation surrounding a post? Now you can! This simple bookmarklet will load comments from Twitter, FriendFeed, Digg, Reddit, HackerNews and any blog mentioning the article and will load it in a handy sidebar.

Vraag me niet hoe het werkt, maar werken doet ‘t! Voorbeelden hier, hier en hier. Bij vrijwel iedere blogpost worden de relevante Twitter-berichten gevonden, ook discussies op andere blogs worden razendsnel opgehaald en in de kantlijn getoond.

Verder lezen...

Pagina 1 van 11 -  1 2 3 >  Last »

Abonneren op deze weblog via RSS Add to Google Add to Netvibes

of verdwaal in het archief

Laatste reacties

Top reacties deze week


Publicaties

Meer ...

Presentaties

Get your own Widget

Uit m'n Google Reader

Best Gewaardeerd

Meer...

Meest Gelezen

  1. Powerpoint plus video, nieuwe trend? 4744 views
  2. Dear Flickr, I lost my Yahoo ID and now I’m desperate… 4161 views
  3. Eerste bericht op gerardbierens.nl 3626 views
  4. WZH, nu met tags! - part 2 3149 views
  5. Web 2.0 en Project management 2925 views
  6. Peer review als achterhaald principe 2174 views
  7. Flickr Video! 1940 views
  8. Tien (Media)Wiki Tips 1792 views
  9. Deze maand in Informatie Professional 1710 views
  10. Laatste bericht op weblogzonderhaast.nl 1690 views

Meer...


Blog Stats

Powered by ExpressionEngine 1.6.0

Aantal postings: 908
Aantal reacties: 2110
Laatste update: 28-09-2012 21:33
Laatste reactie: 01-10-2012 17:45
Bezoekers nu: 12
Laatste bezoeker: 21-10-2014 20:53
Meeste bezoekers: 262 op 27-06-2007