Volg me via Twitter Tweets                              Volg me via Twitter

Rubriek Algemeen

Als het niet in één van de andere rubrieken past, staat het hier.

Weblog

Thursday 5 August, 2010

Waar staan de ebooks?

Het idee leek zo simpel; ik ga bijna op vakantie én ik kan deze zomer beschikken over een apparaat met eReader capaciteiten, dus laat ik voor de aardigheid eens even grasduinen in de collectie eBooks van de openbare bibliotheek.

Die gedachte blijkt nu achteraf toch wat naïef geweest te zijn, want twee dagen en een intensieve speurtocht verder heb ik nog steeds geen flauw idee.

Of nee, da’s niet helemaal waar, één ding heb ik na wat rondklikken intussen wel door. Ik weet nu dat het gaat om een product van NBD/Biblion genaamd ePortal. Een tikkie vreemd, want alles is gewoon ondergebracht bij Netlibrary. Maar oké, ePortal dus, daar zal wel een reden voor zijn. Het belangrijkste weet ik echter nog altijd niet; welke titels zitten er in de ePortal collectie?

En wat ik ook wel wil weten; hoe groot is die collectie eigenlijk? Zitten er actuele titels bij? Kan ik ze bij mijn lokale bibliotheek lenen? Of via een andere? 

Verder lezen...

Thursday 27 May, 2010

Presentatie eBooks via Bibliotheek de Meierij

Als gast van Bibliotheek de Meierij in Vught mocht ik gisteravond een presentatie verzorgen over eBooks. Of meer specifiek: ‘de impact van eBooks op de bibliotheek’. Uiteraard ontkom je er dan niet aan om het verhaal af te stemmen op het onlangs verschenen TNO-rapport eBooks via de Bibliotheek. Hieronder de plaatjes bij het praatje:


Friday 23 April, 2010

Barnes & Noble opent fysieke deuren voor digitale lezers

Barnes and Noble

Net gelezen bij TechCrunch en Thingology: de Amerikaanse boekhandel-keten Barnes & Noble geeft per direct alle bezitters van de Nook eReader gratis toegang tot alle ebooks uit de Barnes & Noble collectie. Echter wel met één voorwaarde: je moet er voor naar een Barnes & Noble winkel. Met je Nook uiteraard, via de gratis Wi-Fi kun je dan in de winkel alle ebooks direct lezen.

Zodra je de winkel weer verlaat, verdwijnt ook de content als vanzelf weer van je apparaat. En om het nu niet meteen té aantrekkelijk te maken heeft Barnes & Noble een tijdslimiet van maximaal één uur gekoppeld aan de ’Read in Store‘ experience.

Dat laatste moeten ze bedacht hebben omdat ze visioenen kregen van wat er zou kunnen gebeuren zonder zo’n kunstmatige restrictie. Mensen zouden uren in de winkel doorbrengen, niets kopen, behalve dan een kopje koffie en een donut. De comfortabele zithoeken zouden voortdurend bezet zijn met Nook-lezers, klanten raakten dan misschien wel met elkaar in discussie, of erger nog, ze zouden zelfs inhoudelijke vragen aan het personeel kunnen gaan stellen.

“Nee, dat kunnen we niet hebben”, moeten de Barnes & Noble managers gedacht hebben, “we zijn toch verdomme geen bibliotheek!”. Nee, nog niet inderdaad, maar ‘t komt er wel akelig dicht in de buurt.

Sunday 11 April, 2010

Nieuwe artikelen: ‘Zoek Wortel!’ en ‘Verleiding troef’

Voor het tweede nummer van Digitale Bibliotheek schreef ik een tweetal artikelen.  Het artikel ‘Verleiding troef’ schreef ik samen met collega Erik Oomen, hierin staat het Open Access jaar 2009 centraal. Het artikel ‘Zoek wortel’ gaat over automatische beeld- en spraakherkenning. Ik heb even nog geen tijd gehad om beide artikelen hier op m’n wiki te plaatsen, maar voor de liefhebber staan ze alvast op de HBO-Kennisbank

Wednesday 7 April, 2010

Dit zou verboden moeten worden!

Library signs - niet bellen, geen eten en drinken, niet roken, geen lange jassen, geen tassen

Bij welke bibliotheek ik deze foto’s genomen heb doet er even niet toe, dit soort voorbeelden kom je namelijk bij heel veel bibliotheken tegen. Kunnen we niet gewoon met z’n allen afspreken dat we hier nu eindelijk eens mee ophouden?

Iedereen die- om wat voor reden dan ook, anno 2010 nog moeite doet om naar de bibliotheek te komen is bij ons te gast. Een bord ‘Welkom’ en een vriendelijke glimlach, zo moeilijk is dat toch niet?

Library signs - Bellen is mogelijk in de trappenhuizen. Library signs - In deze ruimte is bellen toegestaan.

Library signs - Please keep your voice down

Tuesday 30 March, 2010

Nieuwe gadget: Sony Cyber-shot DSC-HX5

JUMP!

Aangezien mijn ‘oude’ fotocamera uit 2007 er al dik drie dienstjaren op heeft zitten, vond ik het zo rond de kerstdagen hoog tijd om eens op zoek te gaan naar een opvolger. De speurtocht heeft even wat langer geduurd, maar dan heb je ook wat!

Het is de Sony Cyber-shot DSC-HX5 geworden, onder andere vanwege de geweldige panorama-functie, de 10fps burstmode (voor scherpe actiefoto’s zoals die hierboven), de full HD video-mode, een stereo microfoon en voor ‘s avonds een ‘twilight’-mode. En de ingebouwde GPS-ontvanger maakt er voor mij tenslotte een helemaal fantastisch apparaat van.

Zelfs als ik straks oud en seniel ben en alleen nog elke dag weemoedig in mijn digitale fotoboek wil bladeren, dan nog zal ik van iedere foto feilloos de exacte locatie en tijd kunnen achterhalen. Als dat geen mooie geruststelling is… wink

Tuesday 23 March, 2010

De gevlekte mango

In de categorie ‘on a personal note’: Mijn dochter vertelde me dat ze vandaag op school door een klasgenootje werd uitgescholden. Nu doen kinderen dat wel vaker, no big deal, maar het ging dit keer om een voor mij geheel nieuw scheldwoord. Of als je er even wat langer over nadenkt toch ook weer niet: ’gevlekte mango‘.

Aan bespiegelingen over het hoe en waarom moet ik me eigenlijk niet wagen. Hoewel, mijn gok(/hoop) is dat het bewuste kind nog nooit naar NKOTB heeft gekeken, maar waarschijnlijk wel vaak de ringtone heeft gehoord. Als ouder met jonge kinderen niet heel snugger om zoiets op je telefoon te zetten.

Tegelijkertijd zit achter de fonetisch gevonden vertaling ’gevlekte mango‘ toch ook wel weer een soort van geruststellende boodschap. Kinderen zijn onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt. Zelfs als onnadenkende volwassenen die onschuld dreigen te verkwanselen. 

Tuesday 16 March, 2010

Voetbal, bier en klassieke muziek

Nee, ik ben geen liefhebber van Heineken, maar de manier waarop ze dit hebben aangepakt is toch wel heel indrukwekkend te noemen. Het zal best een aardige cent gekost hebben om dit op touw te zetten, maar als je ziet wat het uiteindelijk aan naamsbekendheid en goodwill oplevert (zie laatste deel van het filmpje) dan zal iedereen bij Heineken waarschijnlijk zeggen ‘it was totaly worth it!’.

(via Mashable)

Friday 12 February, 2010

Komt dat zien, komt dat zien!

Tot enkele jaren geleden moesten we nog oceanen oversteken om even te mogen luisteren naar John Blyberg, Helene Blowers, Michael Stephens en David Lee King. Wie deze tot de verbeelding sprekende namen nu wel eens in het echt wil zien hoeft de koffer niet meer te pakken. Binnenkort zijn ze namelijk allemaal- en zowat tegelijkertijd te bewonderen in Nederland.

John Blyberg en Helene Blowers zijn gestrikt voor de eerste editie van het congres DB Update op 25 maart in Rotterdam. Tijdens dat congres wordt trouwens (ook voor het eerst) de award voor de Digitale Bibliotheek van het jaar 2010 uitgereikt. Nomineren kan nog tot 11 maart, dus grijp je kans!

Michael Stephens en David Lee King maken hun opwachting tijdens de derde editie van UGameULearn op 1 april in Delft, waarbij ‘The User Experience’ dit keer het centrale thema zal zijn. Met een fantastische line-up en Father Roderick als dagvoorzitter belooft UGameUlearn dit jaar een spectaculaire ervaring te worden. 

En vraag me nu niet voor welk congres je zou moeten kiezen, doe net als ik, ga gewoon naar allebei. En nog een tip voor wie werkt in een HBO-bibliotheek, via www.500pop.nl kun je een subsidiepotje benutten voor het entreegeld.

Monday 11 January, 2010

enTourage eDGe mikt op de collegezaal

entourageedge

Dat de enTourage eDGe dualbook een interessant apparaat voor onderwijs en bibliotheken zou kunnen worden had ik wel in de smiezen. Maar hoe mooi ook, de meerwaarde van zo’n device zit ‘m natuurlijk niet alleen in de configuratie, het is de content waarmee de echte punten gescoord worden.

En bij Entourage pikken ze dat blijkbaar goed op, want vandaag wist CrunchGear dit te melden:

We mentioned the eDGe book store, but that book store is gaining usefulness with the announcement of deals with publishers McGraw Hill, Oxford University Press and John Wiley & Sons, which will bring a number of academic texts to the dualbook. And enTourage has just inked a deal with Blackboard, a leading e-learning platform.

Door overeenkomsten te sluiten met dergelijke gerenommeerde contentleveranciers mikt de enTourage eDGe dus duidelijk op de collegezaal. Tegelijkertijd roepen dit soort samenwerkingsverbanden allerlei vragen op. De eerste die bij mij opkomt: wordt de bibliotheek via dit één-tweetje nu zomaar even buitenspel gezet?

Pagina 3 van 11 - « First  <  1 2 3 4 5 >  Last »

Abonneren op deze weblog via RSS Add to Google Add to Netvibes

of verdwaal in het archief

Laatste reacties

Top reacties deze week


Publicaties

Meer ...

Presentaties

Get your own Widget

Uit m'n Google Reader

Best Gewaardeerd

Meer...

Meest Gelezen

  1. Ontslagbrief 4330 views
  2. In gesprek met UPC Telefonie 2956 views
  3. Picarta - minder is meer! 1661 views
  4. Optibel net niet 1522 views
  5. Stroomstoring? 1455 views
  6. InformatieProfessional zoekt Taskforce 1254 views
  7. Informatieprofessional RSS-remix 1195 views
  8. The RIAA Prank 1190 views
  9. Studiedag ‘Sociaal en Digitaal’ in Hasselt, België 1161 views
  10. Twee minuten je aandacht erbij? 1158 views

Meer...


Blog Stats

Powered by ExpressionEngine 1.6.0

Aantal postings: 908
Aantal reacties: 2110
Laatste update: 28-09-2012 21:33
Laatste reactie: 01-10-2012 17:45
Bezoekers nu: 14
Laatste bezoeker: 21-10-2014 22:28
Meeste bezoekers: 262 op 27-06-2007