OCLC TouchPoint, krijgen we dan toch nog de Catalogus 2.0?

Twee persberichten over OCLC TouchPoint vielen bijna synchroon binnen, de papieren versie eerst en vijf minuten later zat ie ook in mijn digitale postbus. Op een of andere manier past die volgorde ook wel weer bij het bedrijf uit Leiden. Maar goed, het gaat niet om de verpakking, maar om de inhoud. En die lijkt niet verkeerd, in een pilot bij de Erasmus Universiteit Rotterdam worden de uit WorldCat bekende webservices gekoppeld aan het LBS (lokaal bibliotheek systeem) van de EUR.

Norbert Weinberger, hoofd van de OCLC portfolio managementsystemen, zegt: “TouchPoint levert een eindgebruikersomgeving die nauw geïntegreerd kan worden met elk systeem voor bibliotheekmanagement. Inherent aan de opzet is dat alleen wij netwerkdiensten van WorldCat kunnen nemen en die naadloos integreren in TouchPoint. Met de pilot komen sociale functies van WorldCat.org beschikbaar en de zekerheid dat de interface alle kenmerken biedt die gebruikers tegenwoordig verwachten van het read/write web.”

Ik vraag me gelijk af waarom ze toch zo’n rare naam als ‘TouchPoint’ hebben bedacht, want is dit niet gewoon ’WorldCat Local‘ in een Nederlands jasje? Maar goed, hoewel het niet in het persbericht staat, neem ik aan dat de WorldCat webservices vooral zichtbaar zullen gaan worden in de OPC (online publieks catalogus). En daar zit nu direct mijn punt van zorg, want de OPC in de uitvoering van OCLCPica is nooit veel verder gekomen dan een treurige digitale vertaling van de kaartenbak. En juist aan dat bijna antieke systeem gaat OCLC nu via TouchPoint allerlei cosmetische toeters en bellen hangen. Dat brengt bij mij weer een beroemde quote van Roy Tennant in herinnering: 

We need to focus more energy on important, systemic changes rather than cosmetic ones. If your system is more difficult to search and less effective than Amazon.com (and whose isn’t?), then you have work to do. Stop asking for minor tweaks from vendors. After all, you can put lipstick on a pig, but it’s still very much a pig.

Maar laat ik positief besluiten, onafhankelijk van hoe de pilot bij de EUR gaat uitpakken is dit natuurlijk hét winstpunt: OCLC Nederland zet nu als leverancier van bibliotheeksoftware eindelijk wel de eerste stapjes richting web 2.0. Ik mag hopen dat OCLC hiermee ook een signaal afgeeft naar de collega-leveranciers.

1 Reactie

Commenting is not available in this blog entry.
Abonneren op deze weblog via RSS Add to Google Add to Netvibes

of verdwaal in het archief

Reageerders