OWD2005, sessie 5: Online Samenwerken en Groepscommunicatie

In de titel van de laatste sessie op woensdagmiddag stonden dan wel geen buzzwoorden als wiki of weblog, maar toch was de zaal afgeladen vol. Dat geeft wel meteen aan hoe groot de behoefte binnen het onderwijs is aan goede online tools voor samenwerking en communicatie. Iemand die dat begrepen heeft is de presentator van deze sessie, Andres Steijaert (SURFnet). Hij werkte dit jaar aan de oplevering van een nieuwe dienst; SURFgroepen. Onder deze koepeltitel gaat het vanaf begin 2006 voor iedereen binnen een onderwijsinstelling mogelijk worden om online te kunnen samenwerken met anderen, en dat in een geďntegreerde omgeving. Deze omgeving is opgebouwd uit drie lagen:

1. Teamsite; info en documenten delen
2. Bel & Chat; tekst en IM
3. Webconferencing

SURFgroepen wordt begin 2006 operationeel, en is gratis(!) binnen de standaardlicentie beschikbaar voor iedere bij SURF aangesloten onderwijsinstelling. Als techniek voor de teamsite wordt Microsoft Sharepoint gebruikt, waarin gebruikers tot op bepaalde hoogte zelf de baas zijn. Beschikbaar als IM/chat client is Microsoft Office Communicator, de zakelijke variant van MSN Messenger. Macromedia Breeze tenslotte is de applicatie waarmee videoconferencing (inclusief document- en desktopsharing) gefaciliteerd wordt. Tussen twee sheets door vertelde Adres nog een aardig nieuwtje; vanaf midden volgend zal het mogelijk worden om A-Select in te zetten voor authenticatie van gebruikers. 

Met deze combinatie aan online tools biedt SURFgroepen straks aan iedere student, docent en onderwijsmedewerker een eigen geavanceerde omgeving met mogelijkheden tot document-opslag, instant messaging en webconferencing. Eigenlijk is dit het hele verhaal in een notendop, maar interessanter is het om te bedenken welke gevolgen SURFgroepen zou kunnen hebben voor de ICT-plannen van onderwijsinstellingen. Laten we aannemen dat SURFgroepen voldoet (en aanslaat), is het dan wel nodig dat we hetzelfde kunstje ook nog eens op lokaal niveau gaan herhalen?

1 Reactie

Commenting is not available in this blog entry.
Abonneren op deze weblog via RSS Add to Google Add to Netvibes

of verdwaal in het archief

Reageerders