WUR-congres ‘Rethinking the library’

Rethinking the library”; in het Engels is dat een prikkelende, uitdagende titel. Maar hoe zou de Nederlandse vertaling moeten luiden? Herdenk de bibliotheek, zei iemand na afloop. Dat was humoristisch bedoeld, maar evengoed een niet geheel onrealistisch toekomstscenario. Mijn inschatting is echter dat de WUR met ’rethinking the library‘ meer dacht aan iets als ‘herdefiniëring van de bibliotheek’. Da’s inderdaad een mooie kapstok voor een congres, zeker als dat congres ook nog eens bedoeld om de opening van de nieuwe bibliotheek van de WUR luister bij te zetten. De afkorting WUR staat trouwens voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum, zo leerde ik tijdens een koffiepauze.

Maar terug naar die andere kijk op de bibliotheek, dat is wat eerste spreker Peter van Boheemen op mij wel wist over te brengen. Ik heb veel waardering voor de wijze waarop de WUR vorm en inhoud geeft aan de digitale bibliotheek. Met name Peter’s uitleg over de WebQuery-insteek sprak me aan; alle content vanuit één grote verzameling XML-data distribueren naar allerlei lokaties, in allerlei vormen en variaties. En dat simpelweg door middel van variabele queries en XSLT-stylesheets, dat geeft haast ongelimiteerde mogelijkheden. Die worden dan ook volop benut, onder andere in de catalogus en bibliotheek-site. Mooi ook dat hier en daar al wat web 2.0 elementen als RSS en Meebo zichtbaar worden, al ziet het in combinatie met de sobere ‘web 1.0’ vormgeving van de site nog wel wat geforceerd uit. Dat komt vast ook wel goed, de WUR heeft met het BCMS (Bibliotheek Content Management Systeem) in ieder geval een mooie fundering onder de digitale bibliotheek liggen.

Over het verhaal van keynote-spreker Peter R. Young kan ik weinig zeggen, simpelweg omdat ik geen idee heb wat ie nu eigenlijk heeft willen zeggen. Het was een te weinig concrete boodschap, waarvoor Young teveel tijd, tekst (en sheets) nodig had. De spraakwaterval van Young heeft bij mij niet eenmaal een gevoelige snaar geraakt, en zeker niet geleid tot nieuwe inzichten.

Jammer, maar gelukkig maakte de presentatie van Leo Waaijers na de pauze wel veel goed. Hij sprak geanimeerd over de ongemakkelijke driehoeksverhouding tussen wetenschappelijke auteurs, uitgevers en universiteiten. Waaijers strooide met prachtige woorden als impactology en citatiekartels en hoewel helemaal niet mijn wereld, wel heel boeiend om een inkijkje te krijgen in de wereld van wetenschappelijke publicaties. Anders dan Young had Waaijers wel zijn best gedaan om zijn verhaal af te stemmen op het congresthema. In het slot van zijn presentatie formuleerde hij een mooi voorstel aan de WUR, dat eindigde met de vraag ‘Can the library be a publisher?. Waarom niet, zou ik zeggen, maar geen idee hoe de universiteitsbibliotheken dat zien.

Daarna was eindelijk het podium voor Wouter Gerritsma (aka Wow!ter), hij zat al vanaf de lunch ongeduldig op de stoel naast me heen en weer te schuiven. Nu is het onderwerp van zijn presentatie, citatieanalyse, echt een ver van mijn bed show, maar door de energie die Wouter in zijn presentatie wist te leggen had ie mijn aandacht toch van begin tot eind te pakken. Vooral interessant was het idee om de institutionele repository te koppelen aan citaties en business unit van de auteur. Goed om te horen, want iets dergelijks speelt namelijk ook in een SURF-project waarbij ik betrokken ben. Zelfs een complex ‘ver van mijn bed’ onderwerp als citatieanalyse kan dus van waarde zijn, zo zie je maar.

En om nog een keer terug te komen op ‘rethinking the library’; Tijdens de rondleiding door de nieuwe bibliotheek bleek al snel dat er -in tegenstelling tot de digitale bibliotheek- bij de inrichting van de fysieke ruimte niet echt veel aan ‘rethinking’ gedaan was. Of misschien wel, maar dan hebben de conservatieve geesten het duidelijk gewonnen van de progressieven. De nieuwe WUR bibliotheek is niet vernieuwend en ook niet adembenemend mooi. Het oogt allemaal heel degelijk, sober en traditioneel. Prima als dat de bedoeling is, maar persoonlijk word ik al gauw somber van zoveel grauw beton.  Jammer, maar men lijkt zich er prettig bij te voelen, dat is ook belangrijk natuurlijk.

Afrondend, goed georganiseerd congres, geen grote nieuwe inzichten, maar wel enkele kleine. En daarmee is het de moeite waard geweest.

0 Reacties

Commenting is not available in this blog entry.
Abonneren op deze weblog via RSS Add to Google Add to Netvibes

of verdwaal in het archief